Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Forum techniczne Arkadii.
Zurwen
Posty: 753
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Zurwen » 22 maja 2012 11:44

Paczkę znaleźć można pod adresem:
TYMCZASOWO NIEDOSTEPNY

Z całą pewnością config ten nie jest idealny, ale mam nadzieje, że ułatwi i uprzyjemni grę w Arkadię.
Nie gwarantuję, że wszystko będzie działało. Można tutaj zgłaszać błędy, pomysły i uwagi, być może coś zaradzę.

Co zawiera:
* Podmiane opisów kondycji.
* Obsługę walki - skrypt powinien sie orientowac kto z kim walczy i pokazywać to w 'kondycji wszystkich'.
* Obsługę drużyny - ułatwienie zasłon i innych akcji drużynowych.
* Skrypt, autorstwa Suvi, obslugujacy niestandardowe przejscia dla mappera.
* Parę podstawowych makr.
* Parę innych rzeczy.

Ver 1.0b:
- Poprawiony drobny błąd.

Krótka instrukcja obsługi:

1. Należy zdefiniować ścieżkę do bazy danych (plik zostanie automatycznie utworzony w następnym kroku). Czyli skopiować tę komendę do okna CMUDa, podmienić w niej ścieżki i zatwierdzić enterem.

Kod: Zaznacz cały

#VAR arka_db "moja_sciezka_do_bazy_danych" "moja_sciezka_do_bazy_danych" SQL
np.

Kod: Zaznacz cały

#VAR arka_db "C:/CMUD/baza_danych.db" "C:/CMUD/baza_danych.db" SQL
2. Stworzyć plik z bazą danych wpisując w CMUDzie alias:

Kod: Zaznacz cały

 create_tables 
3. Skrypt, autorstwa Suvi, obslugujacy niestandardowe przejscia dla mappera:
Suvi pisze: Aby dodać do lokacji niestandardowe wyjście, używa się po prostu aliasa

Kod: Zaznacz cały

nonstd_exit %roomnum "na dno rozpadliny" "d"
nonstd_exit %roomnum "przez kladke" "n"
4. Skrypt wyswietla prosbe o odmiane nieznanych rzeczowników. Do odmieniania sluzy macro [CTRL-A], do czyszczenia listy odmian [CTRL-SHIFT-A]. Odmiany są zapamiętywane w bazie danych i używane do obsługi walki, która bez nich nie działa.
5. Przy wpisaniu komendy 'druzyna' automatycznie tworzone są makra dla i-tego czlonka drużyny do zaslaniania [CTRL-i], wycofywania sie za [CTRL-ALT-i], rozkazywania zasloniecia [CTRL-SHIFT-i].
6. Alias s_opcje pozwala na łatwą kontrole pewnymi ustawieniami skryptu.

Kod: Zaznacz cały

 s_opcje 
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013 18:08 przez Zurwen, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Sivlaryan
Posty: 255
Rejestracja: 13 lut 2009 19:03
Lokalizacja: Reykjavik

Re: Paczka ze skryptami pod CMUDa

Post autor: Sivlaryan » 22 maja 2012 14:18

Po wpisaniu create_tables wyskoczyło mi:


ERROR: Syntax error in Function: sql_arka_query : invalid command: SQLDB
ERROR: Syntax error in Function: sql_arka_query : invalid command: SQLDB
ERROR: Syntax error in Function: sql_arka_query : invalid command: SQLDB

edit:

I przydałby się jakiś screen jak to wszystko wyglądać powinno :D
POWER OF FRIENDSHIP

Zurwen
Posty: 753
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: Paczka ze skryptami pod CMUDa

Post autor: Zurwen » 22 maja 2012 14:25

Może twój klient nie obsługuje SQL? Na CMUDzie 3.34 działa.

Nie bardzo jest co screenować ;)

Edit: SQL w CMUDzie pojawił się od wersji v3 wzwyż.

Awatar użytkownika
Sivlaryan
Posty: 255
Rejestracja: 13 lut 2009 19:03
Lokalizacja: Reykjavik

Re: Paczka ze skryptami pod CMUDa

Post autor: Sivlaryan » 22 maja 2012 14:31

No to widocznie na 2.37pro (które jak widać wcale nie jest pro!) nie działa :) A screena to ja chciałem zobaczyć obsługi walki, która jak widać na moim marnym cmudzie mi nie pójdzie :?
POWER OF FRIENDSHIP

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Paczka ze skryptami pod CMUDa

Post autor: Rennz » 22 maja 2012 14:36

Zurwen dopisz może gdzieś w pierwszej notce wymagania klienta do tej paczki żeby potem nie było zaskoczenia, że nie działa (-:

Anakreon
Posty: 36
Rejestracja: 20 lut 2012 14:29

Re: Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Anakreon » 24 maja 2012 22:18

wydaje mi się, że wszystko dobrze załadowałem. Stworzyłem bazę danych, próbuje włączyć mappera i pojawia się komunikat:

Cannot open old map files.
Load map into zMUD 7.21 to convert it before loading it onto CMUD.
Table VersTbl not found

Coś zrobiłem źle czy muszę faktycznie wszystko najpierw załadować do zMUDa?

Edit: pobrałem i zainstalowałem CMUD 3.34 korzystam z 30 dniowego trialu, jeśli to coś pomaga

Zurwen
Posty: 753
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Zurwen » 24 maja 2012 22:56

Z tego co zrozumiałem, próbujesz załadować mapę ze zMUDa do cMUDa. Chyba nie da się tak bezpośrednio, zajrzyj na forum zuggsoft, tam na pewno będzie napisane jak to przekonwertować.

Anakreon
Posty: 36
Rejestracja: 20 lut 2012 14:29

Re: Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Anakreon » 24 maja 2012 23:03

sprawa jest następująca, ładuje paczkę z tego tematu , próbuję uruchomić mapera i taki mi się pojawia komunikat. Wcześniej przed załadowaniem pakietu skryptów maper działał.

Anakreon
Posty: 36
Rejestracja: 20 lut 2012 14:29

Re: Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Anakreon » 24 maja 2012 23:14

albo inaczej jak korzystać z mapera po zainstalowaniu paczki?

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Paczka ze skryptami (v 1.0b) pod CMUDa v3

Post autor: Rennz » 24 maja 2012 23:29

Da się załadować mapę z zMUDa bezpośrednio - zostanie ona automatycznie przekonwertowana na nowy standard.

ODPOWIEDZ