CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Narmaniel

Re: CMUD

Post autor: Narmaniel » 08 gru 2014 22:33

Taka sytuacja:

Kod: Zaznacz cały

Brudny oszalaly potwor jest w swietnej kondycji.

czyli taki pattern

(*) jest ({@kondycje})
Odmieniam sobie tegoż potwora, CMud już sobie sprawdził, że ma więcej niż jeden wyraz. Odmiana leci sobie do bazy normalnie, ale jak z tego (*), które CMud wyłapał wyciągnąć ostatni wyraz?
Szukałem, patrzyłem, pasowałoby mi %right. Albo wymaga podania ilości chcianych literek od tej prawej strony.
Pomyślałem, że można ten (*) rozbić na listę i wyłapać z niej ostatnią pozycję. Ale to moim zdaniem będzie za "długo" i się CMud pogubi.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 08 gru 2014 23:22

Polecam trochę więcej wytrwałości i skrupulatności w przeszukiwaniu naprawdę rozbudowanego helpa CMUDa.
%word(%1, %numwords(%1))

Narmaniel

Re: CMUD

Post autor: Narmaniel » 09 gru 2014 13:30

Straszny off-top, ale nie mogę się powstrzymać. Pierwsza próba odpalenia skryptu. Nie działa jak powinien, ale coś się dzieje. Sukces! :lol:

Kod: Zaznacz cały

Brudny wsciekly potwor odmienia sie nastepujaco:

  Mianownik: brudny wsciekly potwor,
ERROR: Trigger "Mianownik: (*)," fired but did not compile
 Dopelniacz: brudnego wscieklego potwora,
ERROR: Trigger "Dopelniacz: (*)," fired but did not compile
   Celownik: brudnemu wscieklemu potworowi,
ERROR: Trigger "Celownik: (*)," fired but did not compile
    Biernik: brudnego wscieklego potwora,
ERROR: Trigger "Biernik: (*)," fired but did not compile
  Narzednik: brudnym wscieklym potworem,
ERROR: Trigger "Narzednik: (*)," fired but did not compile
Miejscownik: brudnym wscieklym potworze.
ERROR: Trigger "Miejscownik: (*)." fired but did not compile

Rozpoznawane nazwy: przeciwnik, wrog i potwor.

Narmaniel

Re: CMUD

Post autor: Narmaniel » 12 gru 2014 12:13

Taki pattern:

Kod: Zaznacz cały

(*) ({@nrm_inne}) ({@dbi_bier}) (*), trafiajac * w *.
Zamienia linijkę:

Kod: Zaznacz cały

Narmaniel lekko rani Lisaela surowym tunczykiem, trafiajac go w twarz.
Na coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

>----- rani -----< Narmaniel lekko -> Lisaela (surowym tunczykiem)
Problem pojawia się przy: lekko rani, powaznie rani, bardzo ciezko rani.

Jak zrobić, żeby pierwszy lub drugi nawias z pattern łapał tylko to, co ma łapać? Niby można rozbić to na dwa triggery, w jednym pierwszy nawias byłby lista imion, a w drugim (*)+lista ras, tylko czy nie da się tego zrobić inaczej?

Awatar użytkownika
Herenvarno
Posty: 809
Rejestracja: 09 mar 2010 11:22

Re: CMUD

Post autor: Herenvarno » 13 gru 2014 00:58

Jesli chodzi o "@nrm_inne", powinienes ten patern ustawic na ... nie pamietam okreslenia, ale chyba zwalo sie to żarłoczność, czy cos w ten desen. Chodzi o to, zeby trig wylapywal najwieksza ilosc znakow i wyrazow ktora jest mozliwa do wylapania. Nie zapomnij tez uzupelnic string liste o wszystkie rany.
Jak ustawic w Cmudzie "pazerność" to juz zapytaj uzytkownikow Cmuda, ja za krotko cmudem sie bawilem.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!

Tirit
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2014 22:08

Re: CMUD

Post autor: Tirit » 14 gru 2014 22:12

Czolem,
mam dylemat z cmudem. Posiadam win8.1 i chcialbym uzywac cmuda/zmuda i po instalacji uzywam .exe i nie dzieje sie totalnie nic. Czy ktos z Kolegow informatykow potrafi pokierowac takiego nooba jak ja abym wiedzial co i jak? Bede wdzieczny za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 14 gru 2014 22:14

Uruchom jako administrator? Ja nie miałem żadnych problemów na win8.1.

Tirit
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2014 22:08

Re: CMUD

Post autor: Tirit » 14 gru 2014 22:15

Probowalem jako admin i ze zgodnosia. Dalej nic.

Narmaniel

Re: CMUD

Post autor: Narmaniel » 14 gru 2014 23:20

Tutaj jest napisane coś mądrego: KLIK!

Przeczytaj ten wątek, ale o ile dobrze zrozumiałem, trzeba najpierw zainstalować Windows 7, później CMUDa, a następnie zrobić update do Windows 8. :ugeek:

Awatar użytkownika
Nadia
Posty: 22
Rejestracja: 07 maja 2013 18:19

Re: CMUD

Post autor: Nadia » 15 gru 2014 08:50

Masz orginalnego cmuda?

ODPOWIEDZ