TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Forum techniczne Arkadii.
Stellan
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2017 19:23

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Stellan » 25 kwie 2017 22:15

Na forum tt znalazlem przyklad obslugi gmcp do Aardwolfa z bledem(zle nawiasy). Moze ktos to przerobil pod Arkadie...
Edit:
Scandum wlasnie potwierdzil, ze TT nie wysyla automatycznie core.hello w blednym formacie.

Dorien
Posty: 140
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Dorien » 04 maja 2017 14:07

Hej, od jakiegos czasu borykam sie z napisaniem jakiejs fajnej konfiguracji do tintina ale ciagle mam problem na podstawowym podlozu koncepcyjnym, jak powinien wygladac client, aby dalo sie grac na kompie, laptopie, telefonie, tablecie, na tej samej konfiguracji.

pierwsze co pomyslalem to zeby client dopasowywal sobie ilosc i jakos okienek do rozmiaru terminala, ale w tym przypadku zawsze znajdzie sie sytuacje gdzie czesc okienek nie bedzie potrzeba.
drugie co pomyslalem zeby user sobie sam mogl skonfirurowac ilosc okienek i co chce w nich miec, w tym przypadku bedzie sytuacja ze okienka beda zawieraly olbrzymia (zbyt duza) ilosc konfiguracji.

docelowo chcialbym zrobic tak by wsyarczylo odpalic git clone<enter>;arka<enter> i zeby zaczac grac, jak mozna cos takiego osiagnac?

jak byscie podeszli do problemu?
jakbyscie inicjowali tmuxa, ze skryptu tintina czy czy tintina ze skryptu basha?

Eldakar
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2015 23:02

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Eldakar » 10 maja 2017 14:31

Czesc Dorien

wyslalem Ci prv

a tu maly screenshot opisujacy wersje mobilna
http://imgur.com/a/143pq

zdecydowalem sie na dynamiczny prompt, mysle ze moje repo jest uaktualnione, mozesz sobie zerknac.

edit:
co do tmuxa, proponowalbym Ci stworzenie dwoch plikow startowych, jeden dla mobile, drugi desktop. z poziomu konsoli mozesz sobie powyciagac wymiary okna, przed stworzeniem tmuxowej sesji.
ja z poziomu tmuxa tworze(tworzylem bo zaniechalem zabawem z tmuxem) wszystkie subsesje, typu tt++, tail, etc...

Pozdrawiam

Dorien
Posty: 140
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Dorien » 11 maja 2017 16:52

ja narazie bawie sie tak:

https://cl.ly/kPTY
https://cl.ly/kPCw

btw nie wiem czemu dol sie tak rozjeżdża, pewnie przekombinowalem cos w tym prompcie;

Eldakar
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2015 23:02

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Eldakar » 11 maja 2017 17:07

fajny ten prompt vim-like

rozjezdza Ci sie bo zmieniasz rozmiar okna, stary prompt idzie do drugiej linii

latwo to rozwiazac:

#event {SCREEN RESIZE} {#sh { } {2};#sh { } {3}};
za kazdym razem jak zmieniasz rozmiar okna, linia 2 i 3 sie czysci.

Dorien
Posty: 140
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Dorien » 11 maja 2017 18:43

to raczej nie pomoze, ale sprawdze, problem jest bardziej skomplikowany, dlugosc prompta przy zwezaniu zmniejsza sie po zwezeniu okna a nie przed, no bo prompt nie ma jak wiedziec do jakich rozmiarow sie zmniejszyc, wiedopiero po i w efekcie lamie linie. wiec to chyba nie takie proste.

fajnie byloby zrobic jakis zbior pomyslow do clienta

Eldakar
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2015 23:02

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Eldakar » 12 maja 2017 00:15

{screen resize} uruchamia sie po zmianie, nie przed. mozesz smialo wrzucac #format {%C} / %R do srodka.

polecam zapoznac sie tez z #echo { } { } , w konkretnej linii ladujesz string, nie trzeba bawic sie w skomplikowane prompty ze zmiennymi

Dorien
Posty: 140
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Dorien » 12 maja 2017 14:04

to wlasnie napisalem wyzej, a #echo uzywam od dawien dawna,

ten prompt jest mocno skomplikowany, i ma od cholery linijek i nie jednen alias czy funkcje, a to sa jego funkcjonalosci z grubsza
* schemat kolorow zmienia sie w zaleznosci od tego co sie robi,
* akcje sie zmieniaja w zaleznosci od potrzeb
* kiedy text jest za dlugi odpowiednio sie skraca tak by sie miescil
* sa colldowny, czyli odliczanie przez jaki czas jest sie zablokowanym od wykonania jakiejs akcji
* wpolpracuje z gpsem (nawigacja po gmcp)
* potrafi odnajdywac sie na mapie nawet gdy nie ma dostepnych danych z gmcp na podstawie mozliwych wyjsc, czyli dziala np w obszarach ze miennymi lub losowymi wyjsciami
* pokazuje dokladny arkadyjski czas
* text sam sie wyśrodkowuje i skraca odpowiednio

jakies jeszcze pomysly chetnie przygarne

Awatar użytkownika
Ralandil
Posty: 217
Rejestracja: 02 sty 2012 13:07
Lokalizacja: Athel Loren

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Ralandil » 12 maja 2017 14:38

Może jeszcze odliczanie ile pozostało czasu do końca nocy/dnia, coś w stylu:

- początek nocy:
[########]
- 2h do końca nocy:
[##......]
- początek dnia:
[########]

Przyda się ukrywaczom. ;)
Athel Loren shall not suffer the presence of Men, nor Orcs, nor Dwarfs, nor Beastmen. If a foe takes a single step upon such sacred soil, they shall not take another.

TinTin++ Mud Client Manual

Dorien
Posty: 140
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: TinTin++, skrypty do arkadii v.1.0

Post autor: Dorien » 12 maja 2017 15:14

Ral ty masz zawsze dobre pomysly :) mozna pokusić sie o taki status:

Kod: Zaznacz cały

[     ☀︎ ] popoludniu
[☀︎      ] rano
[  ☾    ] po zachozie slonca
[     ☁︎ ] popoludniu burza
[  ☂    ] rano desz
[ ☃     ] zima rano 
itp :)

ODPOWIEDZ