TF - pomocy!

Forum techniczne Arkadii.
Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: TF - pomocy!

Post autor: Deval » 25 sie 2015 18:44

Robię próbę na gołym Debianie8:
Instalowałem wersję podstawową tf-a 5.0b8 a ona nie zawiera GMCP.
Doczytałem właśnie, że to trzeba pobrać wersję zmodyfikowaną przez Ingwara.
https://github.com/ingwarsw/tinyfugue

Pobrałem ją, rozpakowałem. I jak na razie wykonałem:

Kod: Zaznacz cały

./configure --enable-gmcp
## TinyFugue configuration successful.
## Use "make" to build.

Kod: Zaznacz cały

make
## TinyFugue build successful.
## Use "make install" to install:
##    tf binary: /usr/local/bin/tf
##    library:   /usr/local/share/tf-lib
Ewentualne problemy podczas kompilowania:
pattern.h:13:18: fatal error: pcre.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Rozwiazanie: apt-get install libpcre3-dev

Kod: Zaznacz cały

make install
## TinyFugue installation successful.
##    tf binary: /usr/local/bin/tf
##    library:   /usr/local/share/tf-lib
Żeby uruchomić tf, bez wpisywania pełnej ścieżki do pliku, wklejamy w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

PATH=~/home/nazwa_usera/bin:$PATH
Teraz komendy z Twojej strony:

Kod: Zaznacz cały

rm -rf ~/tf
apt-get install git
git clone https://bitbucket.org/ftpd/tf-scripts.git ~/tf
cp ~/tf/tfrc ~/.tfrc
Pasek ładnie się wyświetla, na zwykłym terminalu jak i w xterm.
Klawiatura numeryczna zaczyna działać po kliknięciu w xterm: Ctrl+Lewy Przycisk Myszy i zaznaczeniu opcji: VT220 Keybord

Czy mapper do tf'a to ta paczka:
https://github.com/michael-donat/tf-mapper ?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2015 07:42 przez Deval, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1334
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 25 sie 2015 20:56

Tak, ta.
Niezbyt mam jak Ci pomóc z kierunkami, dawno nie miałem linuksa na desktopie. Wiem tylko co, co napisałem - xterm/urxvt z jakimś dopiskiem do .Xresources działały.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Herin
Posty: 70
Rejestracja: 22 sty 2010 00:25

Re: TF - pomocy!

Post autor: Herin » 26 sie 2015 00:52

Na Debianie u mnie od lat najlepiej z TF-em z kopa i bez cudowania działa Eterm (nie wiem jak na 8-ce bo ja wciąż na Wheezy, ale na Lennym i Squeeze było bez zająknięcia)

Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: TF - pomocy!

Post autor: Deval » 26 sie 2015 09:53

Na Debianie8 wszystko działa dobrze w xterm po kliknięciu Ctrl+Lewy Przycisk Myszy i zaznaczeniu opcji: VT220 Keybord
Dokładnie taka sama instalacja nie działa na Ubuntu zarówno w xterm jak i Eterm. Wpisywanie komend powoduje rozjeżdżanie paska. Chodzenie z numerycznej
działa częściowo:
0,1,2,3,8,9 działa
4,5,6 zwraca: ### Not set.
7 zwraca: Zabij kogo?

Migr
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2015 18:26

Re: TF - pomocy!

Post autor: Migr » 26 sie 2015 15:41

Z cyklu "nie znam sie a wypowiem". Szukając terminala do TT trafiłem na pTerm, który ma sporo opcji emulacji VT, SCO itd. Zmieniając je dostawałem różne kody na klawisze. Nie wiem tylko czy skrypty Werbata/sam TF z nim zadziała.
"Twoj nos atakuje won kiszonej kapusty."

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1334
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 27 sie 2015 10:04

Było coś, od którejś wersji Ubuntu/Minta w defaultowych ustawieniach Xorg coś zmienili i to psuło. Naprawiłem, ale nie wiem, jak - to było lata temu.
Na maku działa, polecam ;-)
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1334
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 28 wrz 2015 19:21

Przygarnę patcha/sposób na dostawanie od muda Objects z GMCP. Aktualnie dostaję tylko room.* i char.* (gram na tf-50b8 z patchami Ingwara, https://github.com/ingwarsw/tinyfugue).
Tak w ogóle, to chętnie dowiem się, jak odpytać samemu GMCP o cokolwiek. W tym momencie dostaję ładnie od Arki dane, jeśli ona je wysyła, na przykład room.info przy zmianie lokacji, sp albo zerknij - chciałbym móc wymusić otrzymanie tych danych na poziomie samego protokołu.

W nagrodę poczuję się 'osobą kompetentną' z wieści i napiszę jakieś zarządzanie stanami i drużyną/wrogami opartą na GMCP, oczywiście dzieląc się z Wami. Oczywiście pewnie będzie to gówniane i sobie przerobicie, ale zawsze to jakieś podwaliny.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Dhogrin
Posty: 166
Rejestracja: 16 lut 2009 00:34
Lokalizacja: Konin / Poznań

Re: TF - pomocy!

Post autor: Dhogrin » 28 wrz 2015 21:29

Kod: Zaznacz cały

/test gmcp('Core.Supports.Set ["Core", "Char", "Room", "Objects", "Messages"]')

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1334
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 29 wrz 2015 02:10

Świetnie, dziękuję.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Galhard
Posty: 11
Rejestracja: 04 lis 2014 13:50

Re: TF - pomocy!

Post autor: Galhard » 01 lis 2015 10:00

Witajcie, mam taki malutki zgryz. Mam taki kod:

/def -mregexp -Fp2 -t'z calej sily walisz (.*) na odlew (.*)Nieprzyjemne' warn_ja_ogl = \
/beep 1%;\
/set cel_ataku=%P1%;\
/substitute -p @{C%c_crit_bold} *=============@{n}@{BCgray} OGLUSZASZ @{C%c_crit_bold}=============>@{BCmagenta} $[toupper({cel_ataku})]@{n}@{BCred} %;\



*============= OGLUSZASZ =============> POKRACZNEGO OLIWKOWEGO GOBLINA
[1] [-LEDWO-] Pokraczny oliwkowy goblin jest ledwo zywy. <<<<< TY

A chcialbym zeby pomiedzy OGLUSZASZ a nastepna linia byl odstep. Probowalem za substitute i przed nim wstawiac echo %;\ ktore normalnie daje pusta linie ale substitute jakby kompletnie je pomija. Czy jest jakis sposob zeby wymusic pusta linie ?

ODPOWIEDZ