Zmud pomoc

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Akali
Posty: 123
Rejestracja: 05 maja 2015 19:21
Lokalizacja: København
Kontakt:

Re: Zmud pomoc

Post autor: Akali » 25 wrz 2015 13:31

Może coś źle jest w ustawieniach tej bazy.
Ja jak sobie zaznaczane tą baze, to mam tam pomiędzy Pattern a Value ustawione "Data Record"
Spróbuj jakoś poklikać i testuj za pomocą:

#sh %db( @nazwa_bazy, "jak zawsze mily i pomocny")

jak #sh pokaże Ci to co ma pokazać to jesteś już w domu ;-)
A jak pokaże co ma pokazać, a twój #sub dalej nie będzie chciał działać, no spróbuj wyłączyć wszystkie pozostałe triggery, może jakiś inny #sub ci zakłóca tego #suba z bazą?
Akali, zaklinaczka Smoków Chaosu, kultysta Slaanesha, włóczykij.
Arkadia.ethel.pl :: Licznik Poziomów | Mapa | Wiedza
Arkadia MUD Discord :: https://discord.gg/s3KDVSf
Twitch.tv :: https://www.twitch.tv/nurgiel

Ysar

Re: Zmud pomoc

Post autor: Ysar » 12 paź 2015 20:13

Pytanie z cyklu mój mapper nie współpracuje. Zmud 7.21 Przyznam, że przekopałam się przez temat do 40 strony i się poddałam - jeśli powtarzam to przepraszam.
Problem wygląda następująco - podczas łatania dziur na przedpotopowej mapie nie jestem w stanie rysować numeryczną - pojawienie się lokacji wymaga czasami podwójnego wciśnięcia kierunku, a czasami nie rysuje jej zupełnie. Pozaznaczałam wszystko co możliwe, poodznaczałam wszystko inne i nic poza epicką złością nie osiągnęłam. Ktoś może pomóc w tym jak to porządnie ustawić żeby śmigało po ludzku?

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: Zmud pomoc

Post autor: Haern » 12 paź 2015 20:39

Jeśli nie chcesz skorzystać z najlepszej rady w tej sytuacji, czyli "przesiądź się na CMUDa", to spróbuj (uwaga, pisane z pamięci):
1. Ustaw się na bezpiecznej lokacji z wyjściem na inną bezpieczną lokację
2. Mapper -> Settings -> Reconfigure
3. wpisz w okienko, które wyskoczy, komendę kierunku (arkadyjską) istniejącego na lokacji wyjścia
4. Po przejściu dalej odznacz wszystkie możliwe opcje - mapper ma sam nic nie łapać
5. Voila, powinno działać
6. Istotnym też jest poprawne skonfigurowanie wcześniej 'dirów' (directions)

Ysar

Re: Zmud pomoc

Post autor: Ysar » 12 paź 2015 21:02

Dzięki za odpowiedź. Czy pod cmudem zmudowskie mapki też działają, czy pozostaje robienie na nowo? Bo sama zmiana klienta to nie jest jakiś tam problem... Ale mapki już tak. Jeszcze nie znam okolicy na pamięć.

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Zmud pomoc

Post autor: Gleanevall » 12 paź 2015 21:57

Sama sie skonwertuje na nowy format.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: Zmud pomoc

Post autor: Haern » 12 paź 2015 21:57

Powinny, jeśli nie w najnowszym CMUDzie to w którymś ze starszych było importowanie skryptów i mapy ze ZMUDa (zapewne tylko z najpóźniejszych wersji). Nie przechodzą tylko roomscripty, ale obstawiam, że nie korzystasz ;)

Ysar

Re: Zmud pomoc

Post autor: Ysar » 13 paź 2015 07:47

Na cmudzie 2 mapę czyta, na cmudzie 3 już nie. A jeśli się przesiadać to od razu do 3. Próbowałam "przeprać" mapę przez cmuda 2 w nadziei, że cmud 3 ją wtedy złapie ale jakoś nie wyszło. Nie importowałam niczego do cm2 (opcja import from zmud), otworzyłam samą mapę poprzez "otworz". Co robię źle?

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Zmud pomoc

Post autor: Gleanevall » 13 paź 2015 09:46

Opisz, co dokładnie nie wyszło. Ja otwieram po prostu w mapperze File - Open... - File type Old map files.

Ysar

Re: Zmud pomoc

Post autor: Ysar » 13 paź 2015 10:29

Hmmm czyli wychodzi na to ze nie widziałam "File type Old map files" i dlatego nie widziało mi mdb, tylko chciało jakieś złe nowoczesne pliki. Dzięki ;)

ps. Oryginalne pytanie - Sposób na postawienie mappera zmuda 7.21 z Mapper -> Settings -> Reconfigure pomógł.

Ysar

Re: Zmud pomoc

Post autor: Ysar » 25 lis 2015 11:21

Ciąg dalszy problemów chyba z mapą.
Wczoraj mapa wypluła mi błędami przy próbie otwarcia "properties" lokacji, niestety nie byłam w stanie ogarnąć co to za błędy. Od tej pory błąd nie wyskakuje ale nie jestem w stanie dostać się do "properties" lokacji - niby się odpalają ale nie pojawia się okienko.
Dodatkowo przy probie edycji mapy wywala błąd "zmud Exitset: Cannot perform this operation on a closed dataset.
Próbowałam reconfig, próbowałam usunięcia ustawień mapy i wciąż nie działa.

ps. Na tym kompie na chwilę obecną jestem skazana na zmuda 7.21 ;P

edit. Dzięki. Widziałam to zugg softu, u mnie jest dobrze ustawione. Świeża instalka chyba tylko zostaje, mapa się już nawet przewijać nie pozwala.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2015 15:27 przez Ysar, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ